adatmentés – avagy a törölt fileok visszaállítása

Ez a legtöbbünkkel megtörtént már. Törölsz egy fájlt és rájössz, hogy mégis szükséged van rá. Ez az útmutató leírja, hogy hogyan szerezheted vissza a fájljaidat.

Tényleg törölve van?
Ha nem vagy biztos benne, hogy véglegesen törölted a fájlt, akkor először körül kell nézni. A Windows-ban megnyithatod a Lomtárat és körülnézhetsz, hogy véletlenül nincs-e ott. Kereshetsz a Lomtárban a jobb felső sarokban lévő Keresőben, ami eléggé megkönnyítheti a dolgod. Vagy akár a Jobb kattintásos menüben van egy Rendezés nevű almenü, ahol kiválaszthatod, hogy a törlés dátuma szerint rendezze.
Megjegyzés: az olyan programok, mint a CCleaner kiürítik a Lomtárat mikor futtatod őket, ezzel megakadályozhatják a adatok visszaállítását a Lomtárból.

Visszaállítás a lomtárból

Abban az esetben, ha fájl olyan felhő alapú szolgáltatóknál volt tárolva, mint a DropBox, a GoogleDrive, vagy a SkyDrive, akkor jelentkezz be az ottani fiókodba, és nézd ott meg a „szemetest” – talán a fájl még mindig visszaállítható. Ez a felhő alapú verziója a Lomtárnak.

Ha nem vagy biztos benne, hogy kitörölted a fájlt, akkor hajts végre egy keresést a Windows Intézőben. Remélhetőleg a fájl csak valamerre „elmásolódott”, és megtalálod.

Ellenőrizd a mentéseidet

Elvileg kellett készítened biztonsági másolatokat a fontosabb fájljaidról, így nem veszhet el olyan sok fontos adat – már persze ha valaha is fontosak voltak neked. Ha készítettél ez Biztonsági mentést, akkor itt az idő, hogy elővarázsoljuk a fájlokat.

A Windows 8 Előzmények (File History) funkciója alapértelmezetten nincs bekapcsolva, szóval, ha Te nem kapcsoltad be, akkor így jártál! Amennyiben engedélyezted, akkor csak kattints az Előzmények gombra, és böngéssz a biztonsági másolatok között, amik egykor a mappában tárolódtak.

HDD-k vs. SSD-k

Ha ilyen sok mindent megtettél, és még nem sikerült helyreállítani a fájlt, akkor már csak egy módja van, hogy vissza szerezd őket: Egy fájl-visszaszerző program. De sajnos van egy rossz hír is: Néhány gépen ez lehetetlen!
A hagyományos HDD és az SSD- különbözően működnek. Abban az esetben, ha törölsz egy fájlt egy HDD-ről, akkor az adatok nem törlődnek azonnal, csak rájuk mutató hivatkozás, így az adatokat ezután lehetséges felülírni. Emiatt lehetséges, hogy a meghajtót átfésülve megmaradt adatok után, vissza lehet állítani azokat az adatokat, amik még nem lettek felülírva.

Viszont ha egy SSD-ről törölsz egy fájlt, akkor az azonnal törlődik a TRIM paranccsal, hogy legyen rajta elég hely, és a jövőben is megmaradjon az eredeti sebessége. Ez annyit jelent, hogy az SSD-kről adatokat nem lehet visszaállítani – ami elment, az elment. A nagyon régi SSD-k és oprendszerek nem támogatják a TRIM parancsot, de az újabb meghajtók és a Windows 7 és 8 viszont igen.

A legbiztonságosabb módszer
Ha töröltél egy fájlt egy HDD-n, és még mindig használod a számítógépet, akkor a legbiztonságosabb dolog az, ha gyorsan kikapcsolod a gépet. Amennyiben továbbra is használod a gépet – még akkor is, ha csak egy „fájlvisszaszerző” programot telepítesz rá – lehetséges, hogy ez a program ír valamit a meghajtóra, és felülírhat néhány adatot, ami azt eredményei, hogy a fájlok felülíródnak.

Amikor a számítógép kikapcsol, akkor be kell bootolni egy fájlvisszaállító live CD-ről vagy USB-ről, vagy esetleg vedd ki a merevlemezt a gépből, és rakd egy másik gépbe. A lényeg az, hogy ne írj semmilyen adatod a merevlemezre. Használj egy fájlvisszaállító szoftvert a meghajtó átkutatásához, és remélhetőleg megtalálod a törölt fájlt. Ha a fájlt most törölted, és nem sokat írtál a lemezre, akkor elég jó esélyed van a visszaszerzésre. De ha pl. a fájlt két héttel ezelőtt törölted ki, és elég sokat írtál a merevlemezre, akkor nagyon úgy néz ki, hogy a fájl visszaállíthatatlan lesz.

Visszaállításhoz használhatod többek között az ntfsundelete és a photorec nevű eszközöket egy Ubuntu live CD-vel.

Gyorsabb, de kockázatosabb út a törölt fájl visszaállítására

Abban az esetben, ha a fájlt vissza szeretnénk szerezni, de nem olyan fontos, akkor választhatod a könnyebb utat. Csak telepítsd pl. a Recuva-t, a népszerű CCleaner nevű alkalmazás készítőitől. Használd ezt az alkalmazást a merevlemez átvizsgálására, majd a megtalált fájlok visszaállítására.
Ez kockázatosabb, mivel ez ír is a keresés közben. Mikor telepítesz egy olyan programot, mint a Recuva, akkor az előfordulhat, hogy a telepítés közben a program felülírja a szükséges fájlokat. De akár az is lehetséges, hogy egy más, a hátérben futó alkalmazás írja felül a szükséges adatokat. Ez azt eredményezheti, hogy a fáj használhatatlan lesz.

Profi adatmentés

Ha az adat nagyon fontos (pl. üzleti), és neked nem sikerült visszaállítani, akkor igénybe veheted a profi adatmentési szolgáltatást. Az első lépés: Kapcsold ki a gépet! Minnél tovább megy a gép, annál több adat íródik, és egyre nő az esély annak, hogy nem sikerül visszaállítani az adatot.
A profi adatmentés azzal foglalkozik, hogy pl a meghalt merevlemezről lementse az adatokat, de ahhoz szét kell szedni. Ezek a szolgáltatások igencsak drágák, ezért dollár százakba vagy akár ezrekbe is fájhat, így ez nem az ideális megoldás. De ha az adat nagyon fontos, és nem tudod pótolni, akkor nincs mese – igénybe kell venni! Bár, ez a módszer sem garantál semmit. Valószínűleg akkor is kifizettetik a munkát, ha nem sikerül visszaszerezni az adatokat!

A megelőzés a legjobb módszer
A legjobb módszer az, ha mindig készítünk biztonsági mentést. Még a File History vagy a Windows Backup bekapcsolása is elégséges lehet. Tárolhatod a dokumentumokat pl. DropBox-on, ez is ad egy kis biztonságot. Minden biztonsági másolat lehetővé teszi, hogy visszaállítsd egy fájl korábbi verzióját.
A törölt fájlok nem feltétlnül vesznek el örökre, de a visszaállításuk macerás lehet. Az SSD meghajtók térnyerésével, a biztonsági mentés méginkább fontossá válik.