Bifokális szemüveg a széles látomezőért

Az 1200-as években készültek el az első, a szemüvegek elődeiként nyilvántartott olvasólencsék, ezekből alakultak ki a későbbi szemüvegkeretbe helyezhető különféle dioptriájú lencsék, bifokolális szemüvegek.

40 éves kor felett a szemek fókuszáló képessége fokozatosan romlani kezd, az időskori távollátás idővel minden embernek gondot okoz, az apróbb betűkkel írt szövegek elmosódnak, illetve a távoli tárgyak képe is romlani kezdhet.

A többfókuszú szemüveglencsék azért lettek népszerűek, mert nem szükséges állandóan cserélgetni az olvasó és a távollátáshoz készített szemüvegeket, a napi tevékenység ellátását nagy mértékben elősegíti. Az ilyen pápaszem nem alkalmas azonban arra, hogy sokáig egy pontra fókuszáljon a használója, például olvasáshoz, tv nézéshez.

Az első kombinált lencsével ellátott szemüveg a bifokális volt, a lencse felső része a távollátó, az alsó az olvasó, a kettő között éles határvonal húzódik, ez némileg rontja az esztétikai megjelenést. Széles látómezőt biztosít így a lencse, bizonyos szempontból viszont nem a legelőnyösebb, mivel a hirtelen fókuszváltáshoz nehezen alkalmazkodik a szem. Adott helyzetekben ez a lencsefelosztás nem kényelmes, például lépcsőzésnél.

Az árát tekintve ez ideális megoldás lehet, ha csak egy szemüveg készíttetése a cél, vagy ha viselője az olvasószemüveg funkciót csak alkalmanként szeretné használni. Érdemes vásárlás előtt a szakorvos véleményét kikérni, a szemvizsgálat során biztosan tud adni használható tanácsot a választás megkönnyítése érdekében.

Mi őket választottuk!