Így válassz parfümöt!

Az illat, amit magadra permetezel legalább annyit árul el rólad, mint a cipő, melyet viselsz. A hozzád illő parfüm kiválasztása nem egyenlő a különböző illatminták egész délután át tartó szagolgatásával. Hogy megtaláld a neked való parfümöt, csak néhány egyszerű lépést kell követned.

Kezdd az alapoknál! Ha még mindig deosprayt használsz, és nem ismered az Eau De Parfum (EDP) és az Eau De Toilette (EDT) közötti különbséget, akkor itt egy rövid kis segítség. A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy az EDP magasabb koncentrátumban tartalmaz parfümöt, ezért az illata is sokkal tartósabb.

Tudd, hogy mit akarsz! Ha ugyanis tervek nélkül indulsz parfümöt vásárolni, a szép, ugyanakkor olykor rámenős szakeladók hatására előfordulhat, hogy nem olyan illattal távozol, amilyen valójában illik hozzád. Nem mindegy, hogy az évszaknak megfelelően téli vagy éppen nyári illatot akarsz, esetleg nappali vagy éppen éjszakai illatot keresel. Minden esetben gondold át, milyen illatok sorakoznak már a fürdőszobád polcain, ez szintén segítségedre lesz abban, hogy kollekciód változatos és színes legyen.

Ne szippants túl sok illatot! Tudjuk, hogy ezt egy parfümériában igen nehéz megállni, mégis azt javasoljuk, próbálj uralkodni magadon. Egy ponton túl az összes parfüm illata egyformává válik, a szaglóidegek ugyanis hamar elzsibbadnak. Ha az orrod mégis megadta magát, szagolj bele az ilyen esetekre kihelyezett kávészemekbe, amelyek kitisztítják a szaglójáratokat!

Készíts egy rövid listát! Nem kell mindent magadra fújni, inkább írj össze három–négy kiszemelt illatot, majd permetezd bőröd különböző pontjaira! Ha lehet, ezek ne essenek túl közel egymáshoz! Soha ne az alapján dönts, hogy a parfüm milyen egy tesztpapíron, az illatok ugyanis reakcióba lépnek a bőrrel, ezért mindenkin másként hatnak. Ha a csajodnak vásárolsz illatot, kérj meg egy barátnőt, hogy tartson veled, esetleg kérd meg az eladó hölgyet, hogy legyen ő az önkéntes tesztalany!

Tégy egy sétát, és hagyd, hogy az illatok kiteljesedjenek! A legtöbb parfümöt a fejillatok alapján veszik; ezek azok az aromák, melyeket orrunk először érzékel, a többi összetevőnek kell egy kis idő, ezért várj néhány percet! Így legalább fogalmad lehet az illat tartósságáról is.

Ha tetszik az illat, érdemes körbejárnod az üzleteket, hátha belefutsz egy különleges ajánlatba. Tusfürdőt, after shave-et, esetleg balzsamot tartalmazó ajándékcsomagot sokszor alig drágábban is kaphatsz, az egyes üzletek azonos termékei között pedig akár többezres árkülönbség is lehet.