Hogyan válasszunk kültéri homlokzatfestéket, amely akár kőporra is jó?

Homlokzati vagyis kültéri falfestékek, miért is szükséges?

Színes, a mindennapinál figyelem felkeltőbb sokszor a szinteket élesen elválasztó homlokzati felületek nemcsak a látvány miatt fontosak miután lefestettük kültéri falfesték alkalmazásával. Az építkezés folyamatának befejező lépése a vakolat felhordása. Ehhez manapság számos lehetőséget kínálnak a gyártók. A falakat nem csak azon okból vakoljuk, hogy a megjelenésük esztétikus legyen. A fizikai, kémiai és az időjárás okozta hatásoktól is megvédi az épület szerkezetét. Nyáron a Nap káros sugaraitól, a nagyon magas hőmérséklettől, télen a hó, a havas eső, fagy hatásaitól kell védelmeznie az épület szerkezetét. Az épületek külső behatásokkal szembeni ellenállóságát is növeli, ha teljesen tökéletes az épület homlokzati felülete.

A falak természetes „lélegzését” meg kell tartani, egy időben a páraáteresztő szigeteléssel. Manapság a hőszigetelés szükségessége elkerülhetetlen beruházás. A fűtési költségek csökkentése rövid időn belül megtérül, a kevesebb energiafogyasztás miatt. Ezzel együtt elkerülhető a falak penészesedése, ami rendkívül ártalmas az egészségre és esztétikailag is lehangoló. A homlokzat lefestése előtt különös gondot kell fordítani az előkészítésre, a legapróbb hibákat is precízen és körültekintően ki kell javítani, hogy sokáig megőrizhesse szépségét az egész épület.

kültéri falfesték

kültéri falfesték

Mire ügyeljünk a kültéri falfestékek kiválasztása során?

A homlokzat a házunk „arca”, így nem elhanyagolandó a megjelenése. Rosszul gondoljuk, ha azt hisszük, hogy a homlokzati falfestéknek csak az a funkciója, hogy színessé tegye a falfelületeket. Természetesen túl azon, hogy ezt a feladatot is ellátja, a legmeghatározóbb mégis a párásódás kiküszöbölése. A legmegbízhatóbb kültéri falfesték teljesen meg tudja gátolni, hogy az időjárás okozta nedvesség, bármilyen formában behatolhasson az épület szerkezetébe és ott elváltozásokat okozzon. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor szemmel látható elváltozásokat okozhat a falakon. Kültéri falfesték kiválasztása során körül tekintően járjunk el, mérjük fel a piacon levő kínálatot és a legmegfelelőbbet válaszuk ki. Beruházásunk meg fog térülni. Egy jól megválasztott minőségű és színű épület a környék meghatározója lehet.

Amit jó tudni a kültéri falfestékekről    

A kültéri falfestékek zöme átengedi a nedvességet, így optimalizálja a víz ki – be-áramlását. A jó kültéri falfesték minimális nedvességet eged át és száraz időben hamar visszaáll eredeti állapotába. Ugyanígy engedi kiáramolni a ház belsejéből a nedvességet, amit a környezetnek ad le, így megtartva az egyensúlyt. A tartósan vizes falak, a levegőben állandóan jelenlevő szennyező anyagai porréteget képez, amely élénkíti a festékanyagok romlását. Így elkerülhetetlen a homlokzati bevonatok időszakonkénti megújítása, mielőtt határozott kárt okozna a falak külső szerkezetében.

Meszes kültéri falfestékek

A kültéri falfestékek számtalan előnnyel rendelkeznek: viszonylag egyszerűen lehet vele dolgozni, nincs szükség nehezen beszerezhető szerszámokra, vízben könnyen elegyednek, és nem tartalmaznak környezet szennyező anyagokat, színtartóak, fedő-nedvességtaszító képességük jó. Hátrányuk a páradiffúziós ellenállásuk, aminek a következménye, hogy a kezelni kívánt falfelületeket, előtte megfelelően le kell szigetelni a párásódás ellen. Nem állnak ellen a fagynak, így mindig +5°C-nál magasabb hőmérsékleten dolgozzunk.

Szilikon alapú kültéri falfestékek

Ajánlható régebbi és mai vakolatok tetszetős, mutatós védelmére is, körültekintő alap felvitele után. Gipszes és akrilos alapokon nem alkalmazható falfesték. Vegyi folyamattal kötnek az alaphoz, ezért időt álló, esztétikus és ellenáll a környezeti behatásoknak. A kültéri falfestékek között az alacsonyabb kategóriát képviselik, ezért népszerűek vásárlók körében. A műemlékvédelemben is egyre gyakrabban használják, de nagyobb régebbi épületek felújításánál is gyakran találkozhatunk ezzel a falfestékkel. Premiumfestek.hu

Szilikon bázisú homlokzati falfestékek

A szilikon falfestékek vizes alapúak, szilikon gyanta kötőanyagúak. Az alaphoz megfelelően illenek, teljes fedést biztosítanak a nap káros sugarai ellen, jól párologtatnak ki –illetve be felé is. Épületfizikai hatásuk miatt a legjobb kültéri falfestékek. Víztaszító hatásuk révén minimális nedvességet enged át a falakba, később ezt a kevés nedvességet is hamar engedi elpárologni.

További információk: http://premiumfestek.hu/termekek/protektor-kulteri-falfestek/