Plazmavágó berendezés | A gépek királya

A plazmavágó berendezés sokak számára nem ismert gépezet. Azok számára ajánljuk most ezt a cikket, akiket érdekel a gépek fantasztikus világa.

A plazmavágó berendezés a termikus vágók, és daraboló eljárások családjába tartozik. A plazmavágó berendezés vágási eljárása hasonlít a lángvágással történő anyagok szétválasztási eljárásához. Az anyagok feldarabolása során a plazmaív alakítja a vágórést. A anyagok vágása végezhető kézzel, azonban automatizálható is, napjainkban nagy előny. Alkalmazása kifizetődő lehet nagy sorozatszámú darabolás esetén. A cikkeink folyamatos nyomon követése során megismertetjük a termikus darabolás és a plazmavágás jellemzőivel, legfőbb tulajdonságaival. Továbbá a vágáshoz szükséges eszközökkel és berendezésekkel. A plazmavágó berendezés alkalmazásának vannak munkavédelmi előírásai, melyeket szintén bemutatunk.
Az első cikkünkben ismerkedjenek meg néhány definícióval, amelyek elősegítik a plazmavágó berendezés működésének megismerését:

Vágás és darabolás: ennek az eljárásnak a során az anyagelemeket részekre választanak szét a hőhatás segítségével.

Termikus vágás: a hőhatás segítségével előzőleg egész elemeket választanak szét több részre. Ennek az eljárásnak köszönhetően, megszüntetik a kohéziós erőhatást. Az atomok között megbontják a szilárd kapcsolatot. Hatására bekövetkeznek az anyagszerkezeti változások, mégpedig a szélek mentén.

Termikus darabolás: anyagszétválasztó folyamat. Olyankor alkalmazzák, amikor a méretpontosság, az alak és felületi minőség nem meghatározó szempontok.
Plazmavágó berendezés – plazma: ionizált gáz. Az egész anyag szabad anyagmagokból és elektronokból tevődik össze. Gerjesztés révén le vállnak az atommag körüli pályáról. Maga a gerjesztés lehet: ütközési elvű és hőhatás alapú.

A plazmavágó berendezés plazma állapotának és annak létrehozásának legfőbb követelménye, hogy a gerjesztés mértéke olyan szintű legyen, hogy az meghaladja a gáz atomjainak és az azokhoz tartozó elektronok kötési energiájának nívóját. Az állapot elérése közben nagyon kell vigyázni, hogy a plazma hőmérséklete ne legyen túl magas. Ha túl magas a hőmérséklet, akkor láncreakció indulhat be.

A plazmavágó berendezés plazma állapotnak nevezzük azt az állapotot is, amikor egy maradék gázban sok ion és elektron van jelen.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a plazmavágó berendezés és több dolog is érdekli ezzel kapcsolatban, úgy kövessen cikksorozatunkat, melyben hétről hétre többet tudhat meg erről a gépezetről.

Bővebb információkat ide kattintva találhat.