Szabaduljon meg végleg a penésztől, még festés előtt!

Mielőtt átfestené a falfelületet, teljesen ki kell irtani a penészesedésért felelős gombát.
Amennyiben csak felületi penész van a falon, akkor elég a penészlemosás, és felkerülhet a falra a penész gátló falfesték. Ezt onnan tudhatjuk, hogy a festék még új, jó állapotú, nem távolodik el a faltól.

Penészmentesítés, az első lépés
A falfelület megfelelő előkészítése nagyon fontos lépés: a penészfoltok, durva szemcsés felületek megszűntetése csiszolással, lekaparással.
A száraz kaparás nem megfelelő (nedvesítsük be a felületet) így nem tudnak a levegőben szétszóródni a fertőző spórák. Mindenképpen penészölő (fungicid) alapozást végezzünk, mivel így gyökerestül kiírtjuk a penészt.
Ezután a sima felület eléréséhez gletteljük, gipszeljük ki a fal egyenetlenségeit. Majd csiszoljuk simára a teljesen kiszáradt felületet.
Természetesen minden munkafolyamatnál használjunk porvédő maszkot.
Amennyiben szükséges, végezzük el a fal kémiai kezelését. Ha kell, alkalmazzunk impregnálást, mélyalapozást. Igény szerint kérjük ki a forgalmazó tanácsát, illetve kérdezzük meg a szakembert.
Ha a vakolat régi, előfordulhat, hogy lemállik, leomlik, ilyenkor tégláig le kell verni a falat, és újra kell vakolni azt.

Gyakorlati tanácsok penészmentesítés előtt:
Mielőtt nekilátnánk, takarjunk le minden tárgyat, amit óvni szeretnénk a portól, vakolat hullásától illetve a festék lecsöpögésétől. Erre megfelelő eszközök a takarófóliák, kitakaró szalagok. A padlófelületre kartonpapír is teríthető.

Figyeljünk az alapozásra!
Ahol már egyszer megtelepedett a penész, ott könnyen újra felütheti a fejét, ha nem alapozunk megfelelően.
Érdemes impregnáló mélyalapozót használni, amelyek általában színtelen, gyorsan száradó anyagok, melyek elősegítik a falfesték tapadását, megkönnyítik a felhordást. Lehet már kapni olyan alapozót, amely már penészölő szert is tartalmaz, és emellett megőrzi a fal természetes lélegzését is.

Reméljük ezekkel a hasznos tanácsokkal hozzájárultunk, hogy Ön ismét penészmentes otthonban éljen.